A mi Erzsébetvárosunk

244. A roma holokauszt

2014. augusztus 03. - amier

Tegnap országszerte a roma holokausztra emlékeztek. A megemlékezők – több százan – a VIII. kerületi Horváth Mihály téren gyülekeztek, majd énekelve és a roma holokausztot felidéző, korabeli fotókat ábrázoló transzparenseket tartva átvonultak a Nehru partra, ahol zenei előadások, és beszédek hangzottak el. Az emléknap mindenkit arra emlékez- tet, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert öltek meg az auschwitzi haláltáborban. A nácik által meggyilkolt mintegy félmillió cigány közül 23 ezren haltak meg Auschwitzban, sokan orvosi kísérletek áldozataként.

ciganytabor2.jpg

A holokauszt roma áldozatairól 1972 óta emlékeznek meg augusztus 2-án világszerte a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján. Az emléknapon az auschwitz-birkenaui haláltábor területén koszorúzást, Magyarországon virrasztást, megemlékezést rendeztek az áldozatok emlékére. Nemzetközi cigány civil szervezetek kezdeményezték, hogy augusztus 2-án délben világszerte egyperces csenddel adózzanak az áldozatok emlékének. A roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából nemzetközi megemlékezést tartanak Krakkóban és Auschwitzban július 30. és augusztus 4. között.

Mindehhez ajánlom mindenki figyelmébe Romano Rácz Sándor a józsefvárosi blogon olvasható Holokausztok több felvonásban c. írását, illetve a Hír24-en megjelent A roma holokauszt tekintetei c. rövid írást. Ez utóbbi Krakkóban, a roma holokausztra emlékező konferencián készült, ahol öt különleges vendég; a túlélők, meséltek a fiataloknak a munkatáborokról. Megnézhetjük, milyen tekintettel tették mindezt.

Hunvald György

A fenti kép Szőcs Artur Cigánytábor az égbe megy című zenés balladájának próbáján készült a Csiky Gergely Színházban 2013. február 5-én. (MTI Fotó: Varga György)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr96569489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása