A mi Erzsébetvárosunk

235. Önkormányzati titkok 1.

2014. július 14. - amier

04.jpgJúnius elején a Képviselő-testület döntött egy Belső-Erzsébetvárosban működő járőrszolgálat felállításáról. A szűkszavú előterjesztésben egy konkrétum volt: 27 millió forintba kerül. Az ott élő tizenöt-húszezer lakónak a szórakozóhelyeken lévő és közöttük áramló tömegek zaja, szennye nehezen elviselhető. A jelenlegi vezetés annakidején megígért mindent, még lakossági egyeztetést is. Ebből nem lett semmi.

Legalább az utolsó hónapokban gondoltak valami megoldásra, ez a járőrszolgálat. De kikből áll, mit tesznek, hol működnek?

onkormi_gorbe.jpg

Rengeteg kérdés, válasz nélkül. Nagy nehezen sikerült közérdekű adatkérésekkel némi információhoz hozzájutni.

Ezek a következők:

  • június 26. és október 31. között kell bonyolítania az ERVA-nak a velük kötött szerződés alapján;
  • rendezvénybiztonsági és járőrszolgálati” feladatokra kell civil biztonsági szolgálatot szervezni;
  • a járőrözés célja: „az ott élők mindennapjait megkeserítő problémák orvoslása”;
  • a teljesítés helye: Király utca – Kisdiófa utca – Wesselényi utca – Rumbach Sebestyén utca által határolt terület, a belső keresztutcákkal kiegészítve;
  • heti rendszerességgel csütörtök, péntek, szombati napokon 19 órai kezdettel másnap 05 órai befejezéssel zajlik a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársain felül 18-20 fő részvételével.

A fentieket a válaszlevelekből idéztem, de most is maradtak kérdések:

  • ha a szervezés (a feladatok kidolgozása, a közbeszerzés, a kiválasztott céggel szerződés) június 26-án tényleg elindult, mikor láthatjuk a járőröket az utcákon?
  • kinek, milyen rendezvényét biztosítják? Az utcákon a mennyiségükből adódóan zajosan vonuló tömegek vannak, a kocsmák előtt dohányzó és alkoholt fogyasztó (közterületi alkoholfogyasztás!) zajos sokaság. Az utcát sokan WC-nek használják, autókat rongálnak. De hol a rendezvény?
  • milyen az intézkedési joguk? Bár van olyan válasz is, hogy a civilszolgálat a rendőrök, közterület-felügyelők mellett a „tömeget” adják.
  • a teljesítés helye nem csak engem lepett meg. A legproblémásabb Kazinczy utca, Dohány utca, Síp utca, Akácfa utca és Klauzál utca kimaradt. Miért?

Teljesen érthetetlen, hogy egy jó szándékú ötlet részleteit is a végletekig titkolják, a kidolgozásba éppen az érintett lakosságot nem vonják be. Ezek után közösen várjuk – és reméljük – az eredményt. A tervezett pénz elköltésén kívül.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr606507661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palást 2014.07.15. 14:02:35

Hát ez nagyon érdekes....Azt gondolná az ember, hogy valóban az ott élő emberek mindennapjait megkeserítő problémák megoldása a cél. De több kérdés is felmerül óhatatlanul : 1./ Miért csak a Belső-Erzsébetvárosban kívánják működtetni ezt az új rendszert? 2./ A nyári kánikulában ( 30-35 fokos árnyékban mért hőmérsékletnél) EGÉSZ ERZSÉBETVÁROST ÉRINTŐ legégetőbb probléma a háztartási szemét nem megfelelő kezelése és a részeg, sokszor kábítószeres emberek éjszakai randalírozása. A háztartási szemét ügyben a háztartások gondosan, szemeteszsákokba csomagolva, azt összekötözve helyezik el az elszállításra váró kukákba. Teszik ezt az általános higiénia biztosítása céljából, a fertőzések elkerülése érdekében. Hajnalban kitolják a kukákat a társasházak elé, s akkor megjelennek a kukázók, akik minden zsákot feltépnek, szétszórnak, kiválogatva a még "használható " szemetet.Ekkor ezer számra jönnek a legyek, mert az átható szag vonzza őket és komoly fertőzést terjesztenek a hőségben. A kukák mellett szétdobált ételmaradékok, háztartási hulladékok vannak szétszórva, lehetetlenné téve a társasházak takarítóinak munkáját, akik nem győzik kimosni és fertőtleníteni a büdös kukákat.. És sehol a járőrszolgálat és a közterületet felügyelők !! A kerületben elszaporodott éjszakai szórakozóhelyekből éjszaka és hajnalban kiáramló ordibáló, részeg, dülöngélő fiatalság éjszaka randalírozik az utcákban, zavarva és lehetetlenné téve az itt élő polgárok éjszakai pihenését. Sehol egy járőr, egy rendőr, egy közterület-felügyelő... Ha valaki ráordít ezen részeg emberekre, nyomdafestéket nem tűrő választ kapnak... És ez sajnos vonatkozik a Külső-Erzsébetvárosra is ! A mondvacsinált kampány intézkedés ezért nevetséges és felháborító! Tényleges intézkedések kellenének a helyzet azonnali megváltoztatására ! Lesz mit tenniük és pótolniuk a megválasztásra kerülő új kerületi képviselőknek ha a helyi lakosság összefog és leváltja a jelenlegi Fidesz-KDNP többséget, akik minden szempontból levizsgáztak !
süti beállítások módosítása