A mi Erzsébetvárosunk

217. Múltidéző - Károly körút

2014. június 25. - amier

02.jpgKissé borongós nap köszöntött ránk, úgy néz ki, hogy a Madách tér is épülget (legalábbis ezt írja az ittlakunk.hu) és átadják végre, szóval egy szavunk sem lehet, béke, szeretet mindenfelé. Ennek örömére eredetileg a Gozsduban átadott legújabb tűzfalképről akartam volna egy szépet írni, de a fészbukon szembejött velem egy kép az egykori Kiskörútról. Így aztán most ez lett a tűzfalkép helyett.

Tehát, kezdve az elején: egyre gyakrabban futok össze – hálistennek! – a fészbukon az Ilyen is volt Budapest... fényképeivel. Ma például a Károly körút – leánykori nevén Tanács körút – tűnt fel egy 1975-ben készült képen, a múltat idézve.

tanacs_krt1975.jpg

Középen egy 49-es UV villamos közeleg, szemben pedig a Viktória-ház és a Diana-ház látható. Ami igazán érdekessé teszi a képet az a baloldalt látható a Hadik-Barkóczy ház, mely mára már csak történelem. (Két házzal odébb állt a Kolb-ház, azt Orczyval együtt bontották le még 1936-ban és nagyjából a Madách-házak jobb szélső épülete áll a helyén.)

karoly_krt2014-1.jpg

tanacs_krt1955.jpg

Itt egy másik kép is – húsz évvel korábbról, 1955-ből – és kicsit messzebbről. Itt még látszanak az 1975-re már lebontott házak is, így például – a villamos mellett – a Diescher József építette kétemeletes lakóház. A páratlan oldalon lévő három épület ma már történelem, emléküket ezek a képek és a Fortepan őrzi.

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr126416409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

innovation 2014.06.26. 12:22:35

Nagyon-nagy kár a Hadik-Barkóczy házért (is).
süti beállítások módosítása