A mi Erzsébetvárosunk

101. Százéves házak 8.

2014. március 09. - amier

01.jpgDohány utca 47.

És akkor most egy kis időre térjünk vissza a százéves házakhoz. A lista szerint következő, idén a kerületben centenáriumát ünneplő házat a Dohány utca Nagykörút felöli részén találjuk. Kezdjük talán magával a telekkel: a 1860-ban előbb Gottgeb Antal épített ide – ekkor a cím még Fűzfa utca 31. – egy földszintes lakóházat a telek akkori tulajdonosának, Hinum Sándor megrendelésére. Ennek lebontása után 1887-ben már egy kétemeletes ház épült a helyére, Pichler és Brezina tervei szerint. Az építtető ekkor Pitzek Ferenc volt.

dohany47-1.jpg

dohany47-2.jpg

A most is itt álló, 4+1 emeletes premodernbe hajló szecessziós lakóház pedig 1914/15-ben, Mellinger Artúr tervei alapján Müller Jakab és neje részére épült. Az egyudvaros lakóház homlokzata – Mellingertől megszokottan – geometriai formákból összeállított elemekkel tagolt. Csak mellékesen: például a Wesselényi utca 40. szám alatti egykori Lung-ház (a tulajdonosról elnevezve) is Mellinger Artúr alkotása, nagy hasonlóságot mutat a két épület, bár a Wesselényi utcai korábban, 1902-ben épült és jóval díszesebb. De a Dohány utca 59. szám alatti 3 emeletes lakóházat is Mellinger tervezte és építette, 1906-ban.

Azt még megjegyezném, hogy érdekes módon, magáról Mellinger Artúrról nem sokat tudunk: ami biztos, hogy 1875-ben született Budapesten, építőmesteri oklevélét 1906-ban szerezte ugyanitt. De például halálának időpontja ismeretlen.

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr65851131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása