A mi Erzsébetvárosunk

95. Csend, rend, tisztaság?

2014. március 02. - amier

07.jpgA napokban – többek között – az alábbi komment érkezett Miért büntetik belső Erzsébetvárost? posztunkra. Ebben egy kerületi lakó egyet nem értését fejti ki az ott megfogalmazottakkal kapcsoltban. Erre – bár eddig ez nem volt szokásunk – egy külön posztban, ha úgy tetszik, nyílt levélben kívánt válaszolni az eredeti írás szerzője, Devosa Gábor. Előbb tehát következzék a komment, majd az arra adott válasz…

***

Tisztelt Devosa Úr!

Belső Erzsébetvárosban élőként, csak politikai propagandaként tudom értelmezni az Ön által leírtakat, amik a helyzet objektív értékelésétől távol állnak. Miért lenne gondozat- lan a Kéthly Anna tér? Tavasztól őszig gyakran látok ott közmunkásokat füvet nyírni, virágot ültetni. Bárki megnézheti, nem gondozatlan egyáltalán.

Arról miért nem ír, hogy a kettővel előző, szocialista vezetésű önkormányzati ciklus végén hangulatjavító intézkedésként planténerekkel rakták tele a kerületet, majd a megnyert választás után hagyták Önök gondozatlanul azokat, letört fákkal és szeméttel teli? Az nem bántotta a szemét? Itt élőként látom, hogy rendszeresen takarítják az utcákat, és egyáltalán nem koszosabbak, mint a szocialista városvezetés idején. Sőt inkább tisztábbak.

kiralyu_2005b.jpg

A Klauzál téri vásárcsarnokban lévő Spar üzlet a kedvenc bevásárlóhelyem a hangulata miatt, és mert soha nincs ott tömeg. Én is látom, hogy a kisebb üzletek (minden a Sparon kívül) kiköltöztek onnan. De enyészetnek nevezni az ottani állapotokat, az erős túlzás. És ha valóban fel akarják újítani, úgy gondolom, ráfér. Eddig ugyanis belül egy összetákolt bodegahalmaz volt. Az igaz, hogy hiányolom a vásárcsarnok átalakításával, jövőjével kapcsolatos tájékoztatást.

Varga Péter

Tisztelt Varga Péter úr!

Ezúton is köszönöm észrevételeit és örülök, hogy rövidke írásom felkeltette figyelmét. Sajnos azonban én is csak politikai propagandaként tudom értelmezni az Ön által leírtakat, amely a helyzet objektív értékelésétől igencsak távol állnak.

A Kéthly Anna tér, ha Önnek tetszik így, hát lelke rajta. Ízlések különböznek. Nekem nem tetszik, hogy délelőttönként, különösen hétvégén sörkert válik belőle. Délelőtt és délután egyaránt, az éjszakáról már nem is beszélek. Nekem nem tetszik, hogy egy árva virág nem nyílik évek óta a téren. Amit néha elültetnek, az sem marad meg sokáig. Nekem nem tetszik, hogy ki-be dőlő kerítés és a nyitott kapuk mellett hagyott szemeteszsákok várják a belépőket. Nekem nem teszik, hogy az agyon firkált padokon, alkoholgőzös figurák pihenik ki az éjszakát. Kisgyermekes családok nem szívesen lépnek be a térre. Ha gondolja, összehozom jó néhány,  a környéken élő családdal, nekik is mondja el majd legyen szíves, hogy ez csak politikai propaganda.

kethly1.jpg

Néhány tény a az utcai konténerekről. Melyekről szívesen írok! Fővárosi pályázaton nyerte a konténereket az önkormányzat, egy fővárosi  program kapcsán. Az volt a szándék, hogy a betonrengeteg közepén némi zöld várja az utcán sétálókat. Sajnos sok garázda alak le-, illetve kitördelte a beültetett fákat. Én hiszem, hogy ezek nem erzsébetvárosi polgárok és nem is szocialista városvezetők, de biztos vagyok benne, hogy nem is fideszes képviselők vagy jobboldali kerületi lakók voltak. Ha nem tűnt volna fel Önnek, ezek a dézsák röviddel a károkozások után  kerültek el az utcákról.  Ön, mint a környék lakója nyilván azt is tudja, hogy ezek a növénydézsák ma a társasházak belső udvarait díszíthetik, mert azokat az akkor még szoci vezetésű önkormányzat átadta a kerület házainak! Akik azóta is jó gazdái ezeknek.

Az utcák tisztasága tekintetében nem nyitnék vitát, de szívesen teszek Önnel egy sétát a Klauzál téren, Kéthly Anna téren, Wesselényi, Dohány, Nagydiófa,  Akácfa utcákban csütörtök, péntek, vagy szombat, vasárnap  kora reggel. Készítsünk közös videót, képeket a környék tisztaságáról. Vagy csöngessünk be közösen néhány házba a környéken és rögzítsük, mit mondanak az itt élők erről a kérdésről. Én szívesen leszek ebben partner.

2014-02-04 09.18.43.jpg

A Klauzál téri piac kapcsán részin egyetértek Önnel: SOHA NINCS OTT TÖMEG! Miért is lenne, ez már nem piac. Csak egy multi áruház, koszos környezetben. Én szívesebben látnék ott egy nyüzsgő, színes, kedvező árú piacot, amely kielégíti a környék lakosságának igényeit. Volt rá négy év! És mielőtt elkezdünk elmúltnyolcévezni, csak mondom, hogy négy éve elkészültek az átépítés tervei.

Maradok tisztelettel: Devosa Gábor
És várom válaszát a fenti írásban tett felajánlásaimmal kapcsolatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr165839941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tuskese 2014.03.05. 19:00:33

Tisztelt Devosa Úr!

Szuggesztíven és nagy meggyőző erővel ír. Mindezek ellenére változatlanul úgy gondolom, hogy az Önök városvezetése idején semmivel sem volt tisztább a kerület. Sajnos nem. Persze, lehet, hogy tévedek.

Jó lenne, ha létezne valamilyen kimutatás, amely a főváros (és azon belül a kerületek) tisztaságát vizsgálja valamilyen objektív módon. Nem tudok róla, hogy lenne ilyen, pedig csak elhatározás és némi pénz (szerintem nem túl sok) kérdése.

Lehetne ezt például úgy csinálni, hogy véletlenszerűen kiválasztott időpontokban különböző területeken lévő szemét mennyiségét megmérnék. Így objektív módon lehetne vizsgálni a köztisztasági munka hatékonyságát.

Vagy lehetne közvéleménykutatást is tartani, időnként megkérdezni sok embert, hogy mi a véleményük a lakóhelyük tisztaságáról.

És ezeket a felméréseket évente, kétévente meg lehetne ismételni.

Ön azt javasolta, ha jól értettem, hogy kamerával a kezünkben kérdezzünk meg kerületi lakosokat. Nem értem, miért kellene nekem másokat meginterjúvolnom amiatt, mert leírtam, hogy én máshogy látom a dolgokat, mint Devosa Úr.

Ezt amúgy is több szempontból értelmetlennek tartom.

Egyrészt ismert az a jelenség, hogy azok a közvéleménykutató-intézetek, amelyekről ismert, hogy valamely politikai oldalhoz kapcsolódnak, rendszerint nagyobb százalékokat mérnek az azonos oldali pártoknak. És nem azért mert csalnak, hanem mert a megkérdezettek egy része másként válaszol mondjuk egy Sonda Ipsosos vagy egy Tárkis közvéleménykutatónak. Viszont önről sokan tudják, hogy MSZP-s önkormányzati képviselő volt, így a fentebb leírt okok miatt úgy gondolom, más válaszokat kapnánk, mintha mondjuk valamelyik mostani fideszes képviselő jelenlétében lennének ugyanazok a kérdések feltéve. Bár szerintem a mostani fideszes képviselők kevésbé ismertek, mert az önkormányzat üléseit nem közvetíti már a kerületi TV. (Sajnos.)

Másrészt több száz embert kell megkérdezni ahhoz, hogy statisztikailag valamennyire megbízható eredményeket kapjunk.

De egy objektív felmérést, amit egy független (amennyiben ez egyáltalán lehetséges) szervezet készít, és amit rendszeres időközönként megismételnének, mindenképp üdvözölnék. Már csak azért is, mert ez jó visszajelzés lenne a döntéshozók számára, hogy megfelelően végzik-e a munkájukat.

Egy másik ok, ami miatt visszautasítom az ajánlatát, az az, hogy nem vagyok az MSZP kampánymunkása (és bármily hihetetlen, egyik pártnak sem), bár szándékomon kívül mégis a kampány részesévé váltam.

Da hajrá politikusok! Csináljanak videóriportot, amiben elmondják az emberek, hogy koszosabb a kerület, mint volt. Az ellenoldal nyilván megcsinálja az ellenriportokat, amiben az ellenkezőjét mondják. És ha a riportkészítésekről a tettek mezejére lépnek, és aktívan tesznek a tisztaságért, és a két oldal azon verseng, hogy ki tesz többet érte, azon az itt élők nyerni fognak, függetlenül attól, hogy kinél van épp a hatalom. (Főleg, ha nem csak a választások előtti hónapokra korlátozódik az igyekezet.)

Nem tudtam, hogy létezik a Mi Erzsébetvárosunk blog, de az Indexen szerepelt egy rövid ideig, rákattintottam, kíváncsi voltam, mit írnak. És úgy láttam, hogy amit írnak, nem felel meg a valóságnak.
Leírom a bosszúságom forrását, ami miatt a posztjára a kommentet írtam. Ha egy kerületi lakostól, aki nem politikus, hallanám, hogy piszkos a kerület, akkor nem háborodnék fel. Sőt, ha egy lmp-s, jobbikos vagy bármilyen más párt embere reklamálná a kerület tisztaságát, akkor sem ragadtam volna klaviatúrát.

Viszont ha egy MSZP-s politikustól hallom, akkor felháborodom, mert amíg ők volt a kerület élén legalább ennyire piszkos volt, sőt szerintem piszkosabb.

Leírtam a véleményem, amit fenntartok.

Abban viszont biztosan egyetértünk, hogy a környezet tisztasága olyan kérdés, ami az emberek többségének fontos, és üdvözlendő, ha valaki a saját lehetőségeihez képest tesz is érte.

Üdvözlettel:

Varga Péter

Habitus 2014.03.05. 20:38:33

@tuskese: Én meg vagyok győződve, h régebben tisztább volt a kerület, de bizonyítani éppúgy nem tudom, mint Varga úr az ellenkezőjét…

barabasJ 2014.03.05. 21:30:27

Csak egy rövidet ehhez a kommenthez… Egy józsefvárosban lakó közeli ismerős, aki évek óta Erzsébetvároson keresztül jut el a munkahelyéhez, mikor ezt olvasta, a fejét ingatva azt mondta: nem tudom, nem ott lakok, de a Hunvald idején, csak néztem irigykedve, hogy mennyire rendben vannak az utcák (növények, takarítás, stb.), főleg Józsefvároshoz viszonyítva.

Géza911 2014.03.05. 22:51:34

Csak egy rövidet ehhez a kommenthez… Egy józsefvárosban lakó közeli ismerős, aki évek óta Erzsébetvároson keresztül jut el a munkahelyéhez, mikor ezt olvasta, a fejét ingatva azt mondta: nem tudom, nem ott lakom, de a Hunvald idején, sokkal koszosabb volt a kerület,főleg Józsefvároshoz viszonyítva.

És ilyenből akár több százat tudok írni.

Üdv.:

Géza

barabasJ 2014.03.05. 23:00:16

@Géza911: Semmi akadálya. Végre lesz valami a blogodon... :)
Üdv: Jani
süti beállítások módosítása