A mi Erzsébetvárosunk

66. Romkocsmákról - anno

2014. január 20. - amier

08.jpgTöbbször szóba került már itt a blogon, hogy miért, és hogyan válhatott Belső-Erzsébetváros nagy része mára romkocsmákkal telezsúfolt parti- negyeddé. És hogy lehet-e még itt élni, lakni egyáltalán? Arra azonban valószínűleg igen kevesen emlékeznek, hogy a kerületben élők életét mára már alaposan megkeserítő romkocsmák 9 évvel ezelőtt kezdtek el gondot jelenteni, ekkor jelentkeztek az első, nagyobb problémák.

Az akkori önkormányzati vezetés azonban egy időre –2010-ig – uralta, ill. megpróbálta uralni a helyzetet.Vattamány Zsolt polgármester úr figyelmébe ajánljuk az alábbi, 2005 (!) májusában az Indexen megjelent cikket. Hátha merít belőle ihletett a hátralévő kis időre.

***

Leáldozott a romkocsmáknak
Földes András, Dudás Gergely - 2005. május 13.

Eltűnhet a Szóda udvar, a Mumus, a Tetthely, és bizonytalan a Szimpla kert jövője is. A romkocsmák üzemeltetői hiába hivatkoznak kulturális funkcióikra, a kerületek a lakók érdekében visszaszorítanák a sajátos szórakozóhely-típust. Előfordulhat, hogy a háttérben valójában a választási előkészületek állnak.

romkocsma4.jpg

Hamarosan véget érhet a romkocsmák kora. Az utóbbi években budapesti jellegzetességgé lett szórakozóhelyek talán utolsó szezonjuk előtt állnak, a bérházudvarokba települt helyek közül néhány már meg sem nyit idén, a hetedik kerületi önkormányzat ugyanis nem ad ki ingatlant ilyen célra. A romszórakozóhely feltalálói azzal érvelnek, hogy nem kocsmát, hanem kulturális intézményt üzemeltetnek, ami hozzájárulhat a városrész megújulásához. A hetedik kerületi polgármester ezzel szemben decens városképet vizionál, az üzletek, kávézók tulajdonosai által felújított és zajmentesített házakkal. Kérdés, hogy valóban tömegek tiltakoznak-e a kocsmák ellen, és hogy köze van-e felszámolásuknak a látóhatárra került választásoknak.

Álbezárás

Egyelőre nem tudni, kinyithatnak-e a tavalyi nyár népszerű helyei, a Mumus, a Szóda udvar, a Tetthely, és bizonytalan a jelenleg még üzemelő Szimpla kert és a Kuplung sorsa is. A Kazinczy utcai Szimpla kert múlt hét elején kapott egy határozatot az önkormányzattól, amiben a hely 90 napos bezárását rendelték el, mivel a kocsma nem tartja be a működési engedélyben rögzített éjféli zárórát. "Meglepődtünk, hiszen ilyen esetben először felszólítást küldenek, ami fellebbezhető, vagy elfogadva azt lezárhatjuk az ügyet" - értetlenkedett az Indexnek az azonnali bezárást elrendelő levélen az egyik tulajdonos. Kiss Attila a romszórakozóhely-alapítótól nem meglepő, gerillaattitűddel azt is bejelentette, nem zárnak be, inkább betartják az éjféli zárórát. Remélik, hogy a Közigazgatási Hivatalba beadott fellebbezés halasztó hatállyal bír.

romkocsma3.jpg

Bár informátorainktól úgy tudjuk, jogilag ez nincs így, a szimplások egyelőre hátradőlhetnek: újabb döbbenetet okozva számukra, a hetedik kerületi polgármestertől megtudtuk, a határozat szerinte nem szól bezárásról, csupán figyelmeztet az éjféli záróra betartására.

A polgármester szavaiból arra következtethetünk, hosszú távú cél az ilyen helyek bezárása. Hunvald György szerint a lakók felháborodása hatalmas, a Kazinczy utcai hely környékének lakói több száz aláírással ellátott levelet juttattak el az önkormányzathoz, sérelmezve a szórakozóhelyekről kiszűrődő zajt. Önkormányzat-közeli forrásokból mi ezzel szemben úgy értesültünk, tavaly október 15-ig, azaz a csúcsidőszak végéig csak 20-25 panaszos levél érkezett.

Kiss Attila szerint a hely bezáratását nehezíti, hogy az magántulajdon, nem az önkormányzattól bérlik. Mindenesetre a hétvégén maguk is megkezdték az aláírásgyűjtést: az 1000 körüli támogató közül mintegy 100 állítólag hetedik kerületi.

Zaj és rendelet

Miközben a határozat a nyitva tartás kérdését feszegeti, Hunvald György szavaiból inkább úgy tűnt, a romszórakozóhelyek legfőbb problémája a zaj. A kerületben 120-150 szórakozóhely működik, a lakók azonban csak az udvarokban működő helyek miatt zúgolódnak, tudtuk meg. Bár a távozó vendégek hanghatásának problémáját a romkocsmák által közösen felállított csitító és figyelő csoportok, azaz a Bagoly szolgálat tavaly megoldotta, az udvarokból kiszűrődő zaj megmaradt. Ezt azonban csak olyan drága eszközökkel lehetne csökkenteni, amit a kis költségvetéssel működő helyek nem engedhetnek meg, mondta Hunvald.

romkocsma2.jpg

Az üzemeltetők másképp látják. Az egy szezont megélt Tetthely tulajdonosa szerint az önkormányzathoz egyetlen olyan panasz sem érkezett, amely ténylegesen a házból kiszűrődő zajokat kifogásolta volna. Nem tudni ugyanakkor olyan mérésről sem, amit az önkormányzat azért végzett volna, hogy felmérje, a különböző házudvarokból tényleg "elviselhetetlen" zaj árad-e. Esetleg csak arról van szó, hogy a lakók egy része reflexből panaszkodik, vagy a szórakozóhelyekkel közvetett összefüggésben álló, utcai zajok zavarják.

Bár a polgármester azt állította, hogy nem célja a kerthelyiségek eltüntetése, az Indexet arról tájékoztatta: októberben a kerület képviselő testülete elfogadta, hogy nem ad ki többet önkormányzati épületet ilyen célra. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, előkeresve a képviselőtestületi döntéseket kiderült, hogy a határozat arról szól, önkormányzati ingatlant csak kulturális célra adnak ki. A tavalyi szerződések a gazdasági bizottsági határozat szerint kulturális és szórakoztató funkciójú helyekkel köttettek meg, azaz az önkormányzat akár idén is kiadhatná az üresen álló házakat - ha akarná.

A polgármesternek megemlítettük még a szimplásoktól hallott érvet, miszerint ők nem egyszerűen kocsmát üzemeltetnek, hanem kulturális intézményt, hiszen az udvaron mozi működik, napközis alkotótábort szerveznének nyárra, kiállításokat nyitnának, és a város adottságait kihasználva - a többi ilyen hellyel együtt - hozzájárulnak Budapest saját arculatának kialakításához. Hunvald György helyeselt, de felvetette, hogy mindez a romkocsmák adottságaiból kifolyólag előbb-utóbb amúgy is eltűnne, és így az önkormányzat célja, hogy ezt a hangulatot valahogy átmentse.

A "revitalizációs program" szerint befektetők segítségével lakásokat alakítanának ki a tetőterekben, így a földszinti lakásokból kiköltöztethetik a lakókat. Szintén a befektetők állnák a házak felújítását, és az ablakok korszerű zajszigetelését. Cserébe viszont megkapnák a földszinti helységeket, ahol üzleteket, kávézókat, kiskocsmákat alakíthatnának ki. A terv első lépéseként a kerület romszórakozóhelyei tűnnek el. A fent említett képviselőtestületi döntés miatt nem remélhet engedélyt a tavaly a Dob utcában működő Szóda kert, a Kisdiófa utcai Mumus. A Csányi utcában indult Tetthely tulajdonosa, Bán András pedig még válaszra is hiába vár az önkormányzattól hónapokkal ezelőtt beadott kérelmére.

Önkormányzat közeli informátorunk mindehhez hozzátette, a helyek felszámolását nem csak a szép, új jövő ígérete, hanem a közelgő választások is katalizálják, mivel az önkormányzat kemény fellépésével és csendes utcákkal szeretne bizonyítani a lakók előtt.

 (Az eredeti cikk az Indexen itt olvasható.)

Payns

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr35772402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása