A mi Erzsébetvárosunk

65. Heti kérdéseink 3.

2014. január 18. - amier

01.jpgMiért rohadt szét a Carl Lutz park? És a díszburkolatból kirakott kis halmok? Mit keres a szemét és a  szemeteszsák ugyanott? Milyen dolog már ez?! Ismerős kérdések? Egy biztos: senki sem mehet el szó nélkül amellett, ami – többek között – itt a környéken (is) zajlik. Mi sem tesszük. Szóval, mi folyik itt?

Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy tegnap volt a budapesti gettó felszabadításának 69. évfordulója. Carl Lutz Svájc budapesti követségének alkonzulja volt, aki 1944-ben Magyarországon teljesített szolgálatot, és 62 ezer magyar zsidó életét mentette meg. Védleveleket adott ki, illetve diplomáciai védelem alá helyezett házakat, ahol viszonylagos biztonságot nyújthatott az üldözötteknek a nyilas terrorral szemben.1991-ben az egykori gettó bejáratánál, itt a Rumbach és a Dob utca sarkán emlékművet emeltek tiszteletére.

lutz3.jpg

2010 nyarán több emlékszobrot, a Gondolatok kövét helyeztek el Erzsébetváros ismert, nagyobb terein. Az első Gondolatok kövét 2009 decemberében adták át a Szenes Hanna parkban, június elején pedig a felújított Carl Lutz park átadásával egy időben leplezték le a második térplasztikát.

lutz1.jpg

lutz2.jpg

A Carl Lutz park állapota pár év alatt ilyenné változott… (Foto: START 7.hu)

Gergely József – Kispál Tibor
önkormányzati képviselők

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr455769296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása