A mi Erzsébetvárosunk

63. Százéves házak 2.

2014. január 15. - amier

03.jpgAkácfa utca 7.

És akkor most második 100 éves házak témájú posztunkban kezdjünk is bele az első – a Dohány utca (Dohány u. 43.) és az Akácfa utca sarkán álló tiszteletreméltó méretű – 5+1 emeletes szecessziós lakóház bemutatásába.

Így rögtön a legelején meg kell említeni, hogy kissé bizonytalan a szerepeltetése ezen a listán. Mert vagy idén lesz százéves, vagy most még csak 99 éves. Ugyanis a Fővárosi Levéltár adatai szerint 1914/15-ben épült, Pollacsek és Epstein megrendelésére. A tervező és a kivitelező Porgesz József volt.

akacfa7-1.jpg

akacfa7-2.jpg

Homlokzata és szecessziós kapubejárója meglehetősen díszes (azért valaki már igazán megmagyarázhatná, hogy miért kell ez a mindent elcsúfító, telecsövezéses, átfurkálós „megoldás” a kapunál…)

akacfa7-3.jpg

Az épület földszintjén található az egykor – tán’ vagy tíz éve, ma már nem tudom milyen – konyhájáról méltán híres Bajor Söröző. (Manapság már Bajor Sarok Vendéglő a neve.)

Porgesz József (1880-1944) korának neves és elismert építésze volt, 1914 előtt terve- zőként, a háború után vállalkozóként dolgozott. 1929-ben a Stylus Építő Rt. alapítója és tervezője. Bútortervezéssel is foglalkozott. A II. világháborúban koncentrációs táborban halt meg. Kevésbé ismert tény, hogy részt vett a Kazinczy utcai zsinagóga tervpályázatán is társtervezőként Skultetzky Sándorral, a bírálóbizottság őket ajánlotta kivitelezésre, de a Hitközség ezt megvétózta, és javaslatukra a megbízást a Löffler-testvérek kapták.

BBP

***

UPDATE - 2014. 04. 19.

Programok április 26-27. - A ház lakói és a Zachor Alapítvány önkéntesei fogadják az érdeklődőket, bemutatják az épületet, külön tekintettel Porgesz József, a ház tervezőjének életművére. Az önkéntesek a háztörténeti bemutató mellett a zsidónegyedről készített irodalmi összeállítással is várják a látogatókat. Az épületben található Bajor Sarok Étterem kedvezményes kínálattal készül a ház centenáriumi ünnepére.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr765760394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása