A mi Erzsébetvárosunk

59. Lakbércsökkentés?

2014. január 08. - amier

07.jpgÚj év, új hónap, új hét. Megírom. Bocsánat, de én sem tudtam kihagyni Kerényi Imré "nagyszerű" ötletét, bár a magam részéről nem igazán szeretnék vigyázzban állni a kinyíló pitypang mellett. Komolyra fordítva: még tavaly ismét napirenden volt az önkormányzati bérlakás rendelet. Ezért újra beterjesztettük az októberben elutasított lakbércsökkentést.

2011-ben kb. megduplázták a lakbéreket. Ez nagyon sok fejfájást okozott a bérlőknek, nőtt a kintlévőség. Mi úgy gondoltuk, hogy ha az állam csökkenti a villany-, gáz-, víz és kéményellenőrzés árát, akkor az önkormányzat is segíthetne a maga eszközeivel. A javaslatunk a lakbérek 20 %-os csökkentése volt.

DSCF7287.jpg

Persze ezt is elutasították. A magyarázat az volt, hogy nagyon leromlott a bérlakás állo- mány (szerintünk ezért is kellene a lakbér csökkentése), sok a kiadás. De ha visszakapják (kitől?) a lakásokból eltűnt pénzt, akkor abból tudnának lakbért csökkenteni. Meg az állam a külföldi tulajdonú cégeknél csökkenti a díjakat, nem az önkormányzatoknál.

Erről aztán eszembe jutott, hogy más szerszámával könnyű ám a csalánba menni.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr705747354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Géza911 2014.01.09. 08:42:09

Tisztelt Gergely úr! Ide írná, hogy szociális alapon, most mennyibe kerül egy 50 négyzetméteres lakás bérlése jelenleg a kerületben? De bátran leírhatja a normál lakbérét egy ilyen méretú lakásnak. MIndkét esetben mélyen a piaci árak alatti öszeget fogunk látni. Szerintem ne kisérletezzenek az önkormányzat tönkretétételével. Ha jól tudom a minimálisan megemelt lakbérekkel is veszteséges az erva ezen részlege.
Üdv.:

Géza

Gjózsef 2014.01.09. 21:17:20

Kedves Géza911!
Az önkormányzat és az Erva honlapján is megtalálható lakásbérleti rendelet szerint egy komfortos bérlakásban szociális alapon a bérleti díj: 280 Ft/m2/hó, a lift díj: 5,6 Ft/m2/hó, a takarítás: 19,2 Ft/m2/hó, az áram: 4,8 Ft/m2/hó. Ez bruttó 393 Ft/m2/hó. Megjegyzem, hogy a kerületben a közös költség átlaga ennél lényegesen alacsonyabb! 50 m2-es lakásnál havi 19660 Ft fizetendő.
Ha szocialista vezetésű önkormányzat lesz 2014-től, lényegesen csökkenteni fogjuk a lakbért! Szerintünk az üres helyiségek közös költségét nem innen kell fedezni. Csak érdekesség kedvéért: az Erva lakásokkal foglalkozó részlege egy iroda, nincs vesztesége, vagy nyeresége. A cég nyereséges, tudni kell, hogy nonprofit társaság!

Erzsi Kovács 2014.01.11. 09:34:31

@Géza911: Nem lenne szabad elfelejteni, hogy a bérlakások 95 %-át potom pénzért megvehették évekig a benne lakók. Akik ma Erzsébetvárosban bérlakásban laknak, azok többnyire azért nem élhettek ezzel a lehetőséggel, mert tilalmi listán voltak a házaik. 28 éve élek egy olyan lakásban, amit sem megvehetni, sem elcserélni nem lehet. Ha hiszi na nem, szabadulnék a romkocsmás környékről, de esélyem sincs. A házban kb. 10 éve amelyik lakásból kihal a bérlő, lezárják, nem adják ki új bérlőnek, még határozott idejű szerződéssel sem. Akkor nekem ne beszéljen az Önkormányzat arról, hogy kevés pénz folyik be a lakbérekből, ráadásul amikor még a kötelezettségeit sem teljesíti, mivel ezek a házak már évek óta nem felelnek meg a "lakható" feltételeknek.

Erzsi Kovács 2014.01.11. 09:36:47

@Géza911: Elnézést a helyesírási hibáért, gyorsan írtam, mivel meggyőződésem, hogy soha nem olyan személy kommentel, aki kicsit is ismeri a helyi körülményeket.
süti beállítások módosítása