A mi Erzsébetvárosunk

38. A bulinegyedbe költözne?

2013. december 01. - amier

A fenti címmel jelent meg pár napja egy írás a Napi.hu-n. Most már csak az a kérdés, hogy hova, és miből költözzenek el azok az erzsébetvárosiak, pláne azok, akik születésük óta itt élnek? Valóban csak a hangszigetelés a probléma? Azok a Zimmer Ferik, akik lakáskiadásra, albérleteztetésre rendezkedtek be, biztosan nem okoznak a társasházaknak problémát? A fél világból italozni és "szórakozni" ide érkező külföldiek lábnyomán kívül itt hagyott következményeket kiknek is kell kifizetni?

kazinczy_buli1.jpg

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Itt volna az ideje, hogy a kocsmakörzetté váló Erzsébetvárosban egyensúly teremtődjék, mielőtt a kerület kulturális-kultúrtörténeti, vallási, művészeti, épített környezeti és emberi értékei lassan eltűnnének a mámorködös éjszakák után. A következő városvezetés tenni is fog ennek érdekében. A következő.

Kispál Tibor - önkormányzati képviselö

***

Részlet az Otthon Centrum (OC) elemzéséből:

Kazinczy utca

A belső erzsébetvárosi, éjszakai szórakozóhelyeiről, romkocsmáiról ismert Kazinczy utcában az éjszakai nyüzsgés nagyjából másfél-két éve lett számottevő, aminek már az ingatlanpiacon is érezhető a hatása. A terület lakosságának összetétele változik, legalábbis az elmúlt 2-3 évben itt vásárlók átlagéletkora 6 évvel alacsonyabb a kerületi átlagnál - mondta Kühne Kata ügyvezető igazgató.  Az éjszakai nyüzsgés főleg a 25-35 év közötti korosztálynak vonzó, most ők vannak többségben a vevők között, akik jellmezően egyedülállók, vagy fiatal párok.

bulinegyed3.jpg

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az éjszakai lárma természetesen kortól függetlenül zavaró lehet, így az utcafront olcsóbb, mint a csöndesebb, belső oldal, de az újépítésű lakásoknál - melyekből a Kazinczy utcában is találunk - a jobb hangszigetelés ezt a hatást is kiszűri. A környék bulizós jellege az eladókra is hatással van, a megbízók között többen a megnövekedett éjszakai zaj miatt költöznének. Az eladásra jó eséllyel pályáznak, hiszen sokan kimondottan ebben az utcában keresnek lakást.

Bár a Kazinczy utca árai meghaladják a kerület átlagárait, a 2008-tól tapasztalható áresés az utcában is érezhető. Jelenleg a használt téglalakások négyzetméterára 270 ezer forint körül alakul, míg a kerületi átlagár  210 ezer forint körüli idén. Miután a KSH adatbázisa nem szűri ki az újépítésű lakások, így ezek magasabb árai torzíthatják a képet. A kevés számú tranzakció is nagy kilengéseket okozhat az árakban.

A VII. kerületben találunk olasz, orosz, német, francia vásárlókat, a Kazinczy utcában a magyar vevők dominálnak, a külföldiek egyelőre csak a szálláshelyeket veszik igénybe. Ezeknek viszont nagy a keletje, hiszen a bérleti piacon sok az olyan vállalkozó, aki főbérlőként, vagy albérlőként kínál helybeli lakásokat rövidebb tartózkodásra, napi 40-70 euróért. Ezek a vállalkozások nem csak a bérleti piacon aktívak, többen vásárolnak is a rövidtávú kiadást megcélozva, sőt egész épületeket is keresnek, hogy apartman házzá alakítva használják ki a környék külföldön is ismert vonzerejét.

(A teljes cikk itt olvasható.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr195670241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása