A mi Erzsébetvárosunk

11. Nagydiófa utca 8.

2013. szeptember 30. - amier

No kéremszépen, megint jó idő volt, sütött a nap, csapjunk is bele a lecsóba! Tudom, hogy érzékeny témát fogok érinteni – többszörösen is – de hát ezt dobta a gép. Szóval: napsü- tés, séta, fényképezőgép a nyakba megint. A Nagydiófa utcában aztán – a már említett szoboráthelyezés után – újabb meglepetés ért: romkocsma, hostel működik a Nagydiófa utca 8-ban! Jó, jó, tudom, hogy ez nem most, hanem valamikor még 2010 májusában nyílt meg, de én csak most fedeztem fel, és ugye egy újszülöttnek minden romkocsma új. Hostel meg pláne.

Emlékeim szerint korábban komoly ramazuri volt a ház bontása/nem bontása körül. Akkoriban az Óvás meg az utcában létrejött civil egyesület tiltakozott a leghangosabban a bontás ellen, 150 éves öreg ház, zsidónegyed, örökségvédelem, satöbbi. De elhangzott érv- ként az is a lakók részéről, hogy "nehogy már ne süssön be a nap a lakásomba”. Ugyanis a tulajdonos az utca felé földszintes ház helyére egy 7 vagy 8 emeletes – tényleg igen ronda – behemótot akart építeni.

nagydio8-1.jpg

nagydio8-4.jpg

Lássuk magát a házat: 1840 körül épült, eredetileg kisméretű földszintes ház. 1868-ban építették körbe az udvart Lohr Antal tervei alapján, a homlokzat valószínűleg ekkor nyerte el mai formáját. A fővárosi közgyűlés 2009. február 26-i ülésén a képviselők erről a házról is szavaztak, merthogy a Nagydiófa Egyesület kérte a fővárost, hogy helyezze helyi védelem alá ezt az épületet.

Az üresen álló ház akkoriban (most nem tudom) egy ingatlanbefektető – a Gozsdu udvar átalakítását is végző holding, az Autóker egyik cégének – tulajdonában volt. A cég, a Grandio Residence Kft. 2007 decemberében kapott elvi építési engedélyt a házra, majd egy hónap múlva beadta a bontási engedélykérelmet. A bontási engedélyt azonban a KÖH közreműködésére felfüggesztették. Az egyesület szerint ugyanis a főváros mulasztott a zsidónegyed ügyében, és kérték a fővárostól, hogy vegye védelmébe a házat, mert attól tartanak, hogy enélkül "a dózer áldozatává" válik a ház, több más épülethez hasonlóan.

A közgyűlés elé került előterjesztésből viszont kitűnt, hogy a főváros ügyosztályai nem ajánlották a Nagydiófa utcai ház védelmét. Az előterjesztő azzal érvelt, hogy a ház építészeti szempontból nem különleges, kivitelezése nem magas színvonalú, ezért a védelem "szakmailag nem javasolt". Ezzel a főváros a ház tulajdonosával, a befektetővel értett egyet, akik levelükben szintén így érveltek a fővárosi védettség megszavazása ellen.

nagydio8-2.jpg

nagydio8-3.jpg

Ezt követően 2012 nyarán – négy év után – pert nyertek a Nagydiófa utcai civilek, azaz nem épülhetett 8 emeletes lakóház az eredeti épület helyére. Akkor azonban még a jövő titka volt, hogy a ház hosszútávú sorsa miként alakul. Most már tudjuk: romkocsma nyilt benne, méghozzá a Grandio bár, pontosabban Grandio Jungle Bar & Grill (az épület egyébként a kocsma mellett party hostelként is működik). Vagyis az új építésű társasház projekt vesztett a belső udvaron zöldellő ecetfákkal szemben. Tartok tőle azonban, hogy a környék lakóinak igénye így sem lett maradéktalanul teljesítve, mert a hőn áhított nyugal- muknak lőttek.

Azért az érdekelne, hogy a lakók, az eddig házvédő civilek, esetleg az Óvás, most mit szólnak mindehhez…

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr965539537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása