A mi Erzsébetvárosunk

2. Polgármesteri beszéd 1.

2013. szeptember 17. - amier

02.jpgHa zavarosak a viszonyok, a zavarosfejűekből profik lesznek.
(Arthur Block)

Ha elindult, akkor hát induljon… Mert az elindulás mindig jelez valamit. Változást a tegnaphoz, az elmúlt órához, az elmúlt perchez, másodperchez képest. Én az elinduláshoz azt a pillanatot választottam ki, amikor 2010 októberében Erzsébetváros az új vezetésnek szavazott bizalmat.

Megérdemelték-e ezt a bizalmat? A kérdésre a választ alig egy év múlva megtudjuk.

Érdemes onnan kezdeni,  az elmúlt három év emlékeit felidézve, ahol minden elkezdődött. 2010 októbere földcsuszamlásszerű győzelem, a Fidesz Erzsébetvárosban szinte mindent vitt. Ilyen utoljára 1994-ben volt, amikor a szocialisták győztek hasonló arányban. A polgármester Vattamány Zsolt lett, aki nagyon boldog volt és nagy boldogságában elmondta élete első polgármesteri beszédét az alakuló testületi ülésen.

vattamany2013_zaszlo.jpg

Vattamány Zsolt épp kirakja a székely lobogót a polgármesteri hivatalra

A beszédet elolvasva és összehasonlítva az elmúlt három év történéseivel sorozatunk végén választ kapunk arra, hogy mit is ért valójában a „Polgármester beszéde”. (A beszédet bárki elolvashatja az Erzsébetváros újság 2010/14. számának 2. oldalán.)

Részlet a beszédből:

Erzsébetvárosban rendet fogunk tartani nappal és éjszaka egyaránt. Egy ténylegesen működő szabályozással meg fogjuk teremteni az itt élők éjszakai nyugalmát.

Huhhh… Ez jó! Ez valóban kell!

Eddig az öröm, ugyanis az elmúlt három évben nyomát sem látni Erzsébetvárosban az éjszakai nyugalomnak. Ez különösen igaz Belső-Erzsébetvárosban, ahol éjszaka mindent lehet találni csak nyugalmat nem.

Rendszerszerűen nézik hülyének az itt lakókat. Az elején még voltak ígérgetések, azután azok is elfogytak (lehet, hogy már az is pénzbe kerül? ). A Kiskörút és a Nagykörút között élők egyszerűen magukra lettek hagyva. Erzsébetváros jelenlegi vezetését nem érdekli az éjszakai nyugalmuk. Mi mást jelenthet az, hogy ezen a területen mindent szabad a Polgármester és a Fideszes többségű döntéshozók szerint.

Érdekes módon csak itt nem fontos az erzsébetvárosiak éjszakai nyugalma. A kerület többi részén az idevágó rendelet szerint éjféltől már lehet pihenni, mert ott éjfél után már tilos a lakók nyugalmát zavaró tevékenység. Azért elgondolkodtató, hogy mitől ér kevesebbet a kerület egyik felén lakó éjszakai nyugalma a másik felén lakóétól. Talán jövőre szeptemberben erre választ kapnak Vattamány polgármester úrtól a szavazók. Feltéve persze, ha újra indulni szeretne, mert akkor meg kell magyarázni a bizonyítványát.

A közmeghallgatásokon résztvevő polgárok erre a kérdéshalmazra rendszeresen egyest adnak. Az ott elszabadult indulatok ugyanis erre engednek következtetni azon kevesek részéről, akiknek szerencséjük (?) van és bejutnak ezekre a közmeghallgatásokra. Ez azonban egy újabb téma, ami majd egy másik epizódban lesz kifejtve.

Visszatérve a mai témához, folytassuk a "Polgármester Beszédét” és ne felejtsük, hogy az itt élők éjszakai nyugalmáról beszél!

Ezt azonban csak az összes érdekelt bevonásával elkészítendő, következetes és szigorú szabályozással lehet megoldani. A világ számos helyén vannak erre működő példák és úgy hiszem, hogy ezt itt is meg lehet valósítani. A most megalakuló képviselő testületnek ebben a folyamatban vezető szerepet kell vállalnia és egy hosszútávon működő szabályozással el kell érnie, hogy a kereskedelmi egységek és a lakóközösségek viszonya zökkenőmentes legyen a jövőben. Én személy szerint elkötelezett vagyok a probléma megoldása iránt.

Ugye milyen szép gondolatok. Kár, hogy semmi sem valósult meg belőle. Polgármesterünk éjszakai nyugalmát nem zavarja semmi, mert tudjuk, hogy Óbudán van a lakása - nyugodt, csendes helyen. ("Valljon s mikor leszön jó Budában lakásom!” – sírt fel ezen a ponton a jó Bornemissza Péter). Én örülök persze, hogy a kerület első embere jól alszik, szívből kívánom is ezt neki. Csak így nehéz elköteleződni a probléma megoldása iránt. Az eddigi polgármesterek legalább itt laktak a kerületben, tudták mit éreznek, élnek meg az itt lakók.

Hol is van a működő szabályozás?  Itt minden van csak nyugalom és probléma megoldás nincs. Vagy alkalmatlanok a feladatra vagy nem érdekli őket. Bármelyik is igaz ebből, mi erzsébetvárosiak rosszul jártunk velük. Az érintett lakók pontosan tudják, hogy át lettek verve, be lettek csapva.

Nincs éjszakai nyugalom! Nincs következetes és szigorú szabályozás!

A képviselőtestület 2/3-os fideszes vezetése ebben a folyamatban mindenféle szerepet vállalt, csak azt nem, amire felesküdött – az itt lakók képviseletében és érdekében tenni meg mindent!

A Polgármester Vattamány Zsolt ugyancsak cserbenhagyta az itt lakókat és nem elkötelezett volt értük, hanem… Ezért a teljesítményért Polgármesternek és a Fidesz vezetésű képviselőtestületnek egy jó nagy egyest adunk.

A következő részben a "Polgármester Beszédével” folytatjuk, természetesen más témában!

Payns

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr25519411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása